Бивш треньор на Григор: Най-голямата му слабост е, че прехвърля емоционалността си на корта

от в 15:15 на 16.12.2023
Павел Стоев

Бившият треньор на Григор Димитров - Данте Ботини - даде пространствено интервю за аржентинското издание "La Nacional". В него аржентинският специалист говори за състоянието на световния тенис днес и за някои от бившите си възпитаници, сред които се открояват имената на Кей Нишикори и първата ни ракета. 

 

Ботини направи подробен анализ на играта на бившия номер 3 в света. Аржентинецът изтъкна положителните качества в играта на Григор, но също така и сподели коя е най-голямата слабост в играта му. 

 

"Григор е един от най-талантливите играчи в Тура. Изключителен играч. Физически е невероятен, грижи се по един страхотен начин за тялото си. Той притежава арсенал от удари, за които почти никой друг няма техническия потенциал да изпълни. Слайсът му е невероятен. Димитров е тенисист, когото с удоволствие бих гледал от трибуните, независимо от цената на билета", казва Ботини. 

 

"В играта му се срещат и слабости, разбира се. Когато той влезе в негативен период, много трудно реагира и излиза от него. Тогава ти се иска да си тръгнеш. Ако Димитров е в лошо емоционално състояние или страда извън корта, то това нещо веднага се усеща в играта му. Но от друга страна, когато е щастлив, той може да направи страхотно шоу за публиката", коментира аржентинецът. 

 

В друга част на интервюто бившият треньор на Николас Джари и Кей Нишикори споделя разликите между манталитета на младото и старото поколение и защо работата на треньорите става все по-трудна: "Промените са огромни. Федерер вече се отказа, Надал в момента е извън сметките и не знаем как ще протече завръщането му, а Джокович ще има още няколко години на високо ниво. Вече е ред на новото поколение. Алкараз, Синер, Руне. Дори в това число могат да се сложат Зверев, Циципас и Медведев. В днешно време играта вече е прекалено динамична, разчита се основна на физическата мощ и на психиката. Стратегията все по-често остава на заден план. Затова е и по-трудно на треньорите да изготвят тактиката за всеки един мач. Младите тенисисти не слушат толкова. Това прави и прогреса по-труден. Странно е, обществото се променя. Повечето играчи днес имат дефицит на вниманието, което прави работата ни изключително сложна". 

 

Според Ботини силовата игра в модерния тенис е причината и за зачестяващите контузии сред младите. Опитният специалист смята, че тялото не може да се приспособи към увеличаващите се изисквания по отношение на физиката: "Рядко се говори затова, а този проблем трябва да бъде централен в света на тениса. Друг голям проблем е честата смяна на топките. Всяка седмица се играе с различен модел топки, които вече са по-тежки и предразполагат към висок риск за контузии в раменете и китките". 

 

Аржентинският специалист коментира и оттеглянето на Роджър Федерер от Тура, което според Ботини е оставило огромна дупка, тъй като в момента няма кой да замести носителят на 20 титли от Големия шлем: "Познавам се с Джокович и Рафа. Те са страхотни спортисти и хора, но отсъствието на Роджър се усеща. Той липсва ужасно много на Тура. Нямам обяснение за това нещо. Турнирите бяха различни, когато той участваше в тях. Роджър само влизаше в съблекалнята и всички оставаха безмълвни. Всички гледаха към него. Той е просто един феномен. Когато тренираш с него за първи път, те засипва с въпроси, за да разбере кой си, откъде си, просто е любопитен за всичко около него. За пръв път го видях през 1997г. като юноша. Тогава той беше на 15, а аз на 17. Тогава щях да играя с него, ако бях спечелил мача си, но загубих. Години след това с Роджър си говорихме затова и той изрази съжаление, че не сме могли да се срещнем. Друг едва ли би си спомнил подобно нещо". 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Бивш треньор на Григор: Най-голямата му слабост е, че прехвърля емоционалността си на корта Павел Стоев
Теми:  
григор димитров | данте ботини | роджър федерер | световен тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook